Hjälp Lions att hjälpa Ukraina. Donera till vår Hjälpfond! Se hur vi hjälper Ukraina.

Lions Sverige, MD101, samarbetar med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, (MSB), sedan 2004. Numera deltar även EU:s civilförsvarsmekanism ERCC i aktiviteten. Lions Sverige köper in containrar med familjetält, filtar och samlingstält som lagras i MSB:s depå i Kristinehamn. När Sverige får en förfrågan om hjälp vid katastrof- och krissituationer från FN eller EU, kan MSB,  som utför uppdraget åt ERCC, ge människor i nöd tak över huvudet tack vare tälten. Vid leveransen av containrarna kan svenska lionsrepresentanter följa med. Lions egna representanter rekryteras av Tältteamet och godkänns och utbildas av MSB, se nedan. Vår tältaktivitet är den internationellt mest kända aktiviteten som drivs av Lions Sverige.

Senaste videoklippet när Lions tält kom fram till Pakistan.

I samråd med MSB har vi kommit fram till ett lämpligt tält som levereras med fem filtar/tält tillsammans med större samlingstält i en container som mottagaren får behålla. En container innehåller 94 familjetält, 470 filtar och tre större samlingstält. Från början hade vi tält för olika klimat men det var svårt att lagerhålla i tillräckligt stora mängder.

Sedan 2005 har över 7 000 tält för mer än 50 miljoner kronor skickats ut i världen till olika katastrofområden. Det första tillfället var till Pakistan hösten 2005, då Lions tillsammans med dåvarande Räddningsverket snabbt var på plats efter en kraftig jordbävning. I det arbetet var även Lions i Pakistan behjälpliga. Lions styrka är att det finns klubbar i över 200 länder och som därför kan hjälpa till lokalt.

En drönarvideo från Turkiet.